Borduren

Borduren


Wat is borduren?

Borduren is al een hele oude handwerktechniek, waarbij je met naald en draad versieringen aanbrengt op textiel, leer of andere ondergronden.

Een van de meest bekende vormen van borduren is de kruissteek, waarbij je kleine x-jes borduurt op Aïda. Aïda is een speciale borduurstof die uit kleine blokjes bestaat.

Maar er zijn veel meer manieren om te borduren, bijvoorbeeld in rechte lijnen, lussen, knoopjes of door rechte lijnen dakpansgewijs naast elkaar te leggen.

Borduursel wordt bijvoorbeeld gebruikt als wandversiering, versiering van kleding, kussens of tafelkleden.




Borduren op papier

Borduren kun je ook op papier. Het is een populaire techniek om kaarten te maken, vaak gecombineerd met bijvoorbeeld 3D-plaatjes, stickers, glitter en andere versiersels.

Daar wordt vaak een net iets andere manier van borduren voor gebruikt. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan bij kaarten maken.



Borduurring

Bij de meeste borduurtechnieken is het prettig als de ondergrond strak gespannen is, zodat je de draad gemakkelijk strak kunt houden en deze niet te los op de stof komt te liggen. Hiervoor wordt vaak een borduurring gebruikt. Deze bestaat uit twee ringen: een buitenring en een kleinere binnenring. De stof klem je vast op de binnenring door de buitenste ring dicht te draaien.


Borduurstoffen

Vrijwel alle stoffen kunnen gebruikt worden om op te borduren. Welke stof je wil gebruiken, hangt af van de techniek en de toepassing van het borduurwerk.


  • Stramien is een grof weefsel dat geschikt is om op te borduren met wol. Stramien is vaak voorbedrukt. Kinderen die willen leren borduren, beginnen het beste met stramien.
  • Linnen is een weefsel dat van vlas- of hennepgaren is gemaakt. De dikte van de draden kan verschillen. Kaaslinnen is bijvoorbeeld losser geweven en heeft een dunnere draad. Linnen is geschikt voor het borduren van aftelbare patronen met splijtgaren.
  • AÏda heeft een speciale weefbinding, waardoor er weefselbosjes ontstaan in plaats van weefseldraden. Het is een gemakkelijk aftelbare stof die geschikt is voor borduurwerk met kruissteek.
  • Hardangerstof is fijner dan aïda en is dubbeldradig. Het is speciaal ontworpen voor de traditionele Noorse borduurtechniek Hardanger.


Alle borduurstoffen zijn in verschillende dichtheden te krijgen. Dat betekent dat het aantal draden per centimeter verschillend is. Borduurstoffen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, maar vaak worden lichte kleuren gebruikt zoals wit, ivoor en crème.



Borduurgaren

Je kunt met verschillende soorten garens borduren. Hieronder staat meer informatie over de meest gebruikte garens .


  • Borduurkatoen heeft een stevige getwijnde draad met een mat uiterlijk. Het lijkt op wol en is geschikt voor zwaardere borduurstoffen.
  • Perlé-garen of koordzijde is een glanzend, tweedraads garen dat een koordachtig uiterlijk heeft. Het kan niet gespleten worden en is in twee diktes verkrijgbaar. Perlé-garen wordt voornamelijk gebruikt voor Hardanger borduurwerk.
  • Splijtgaren of mouliné is gemaakt van glanzend katoen. Een draad bestaat uit zes afzonderlijke draden die redelijk makkelijk van elkaar gescheiden (gespleten) kunnen worden. Borduren kan met één of meerdere draden, afhankelijk van de borduurstof en het borduurpatroon.
  • Borduurzijde is een zijden draad om mee te borduren.
  • Polyester-garen kun je ook goed gebruiken, al dan niet in combinatie met katoen.
  • Viscose wordt soms ook gebruikt om mee te borduren.




Borduurgaren opbergen

Je kunt je borduurgaren op allerlei manieren bewaren. Het meest handige is een speciale garen-opbergdoos. In zo'n doos passen vele bobbins. Een bobbin is een soort klosje, waar je je borduurgaren omheen kunt draaien. Zo is al je borduurgaren overzichtelijk opgeborgen. Een garen-opbergdoos is onder andere verkrijgbaar bij hobbywinkels.


Machinaal borduren

Aan het eind van 19e eeuw introduceerde het Amerikaanse naaimachinebedrijf Singer het borduren op de naaimachine.

Op dit moment hebben de meeste topmodellen van de naaimachinemerken de mogelijkheid om te borduren.

Een borduurmachine (of een gecombineerde borduur/naaimachine) doet het borduren automatisch voor jou. Je klikt een module vast op de machine, waar je een borduurring aan bevestigt. Deze ring wordt onder de naald bewogen. Klik je op start, dan hoef je eigenlijk niets meer te doen apart van nieuwe kleuren garen inrijgen.

Share by: